Ilmainen toimitus yli 60 € tilauksiin!

Hengityssuojaimista ja maskeista

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Korona-viruksen aiheuttama epidemia on merkittävästi lisännyt tarvetta suojautua virustartunnoilta. Maskien käyttö on epidemia-aikoina ennenkin ollut hyvin yleistä tiheästi asutuissa maissa. 

Hengitysteitä voidaan suojata pääosin kahdella tavalla: 1)kirurgisilla suu-ja nenäsuojuksilla sekä varsinaisilla 2)hengityssuojaimilla. Kansanmaskeilla tai kankaisilla maskeilla ei ole infektiolta suojaavaa vaikutusta, joten niiden käyttö ei mielestäni ole perusteltua.

1) Kirurgisia suu-ja nenäsuojuksia käytetään poistamaan maskia käyttävän henkilön hengityksestä bakteerit ja muut epäpuhtaudet, se vähentää myös käyttäjää pärskimästä mikrobeja ulospäin mikäli hänellä on infektio. Influenssan tarttumistutkimuksissa on todettu, että kirurginen maski hieman pienentää, muttei täysin poista, virustartunnan riskiä, koska se estää roiskeiden ja monien epäpuhtauksien pääsemisen käyttäjän suuhun ja keuhkoihin. Tämän tyypin suojus ei kuitenkaan estä virusta sisältävien aerosolien läpäisyä.

Monissa tuotteissa on prosenttimerkintä, esim. BFE 98%, joka tarkoittaa  sitä että suojus suodattaa käyttäjänsä  hengitysteiden bakteerien pääsyn ulospäin 98%:sti.  Toisinpäin käännettynä lukema tarkoittaa sitä että käyttäjän hengityksessä olevista bakteereista 2% läpäisee maskin. Virukset ovat pienempiä, siksi niiden läpäisevyys on vielä korkeampi.  On huomattava, ettei prosenttiluku tässä tapauksessa tarkoita samaa prosenttilukua kuin hengityssuojaimien kohdalla, eli miten paljon sisään menevästä ilmasta suojus suodattaa. Osa maskeista on roiskeenkestäviä, niissä on merkintä R. Se tarkoittaa ettei tuote läpäise roiskeita.

Kirurgisten maskien hengitysvastus on pienempi kuin varsinaisten hengityssuojaimien ja ne ovat hinnaltaan edullisempia kuin varsinaiset hengityssuojaimet.

Eliksiiri.net-kaupassa on myynnissä kirurgisia suu-ja nenäsuojuksia eri merkkisinä. Kaikki suojukset ovat oikeilla dokymenteilla CE-sertifioituja Suavel Antifluid-mallissa on integroitu visiiri jolloin se suojaa myös kasvot suun ja nenän lisäksi. Osassa tuotteita on kuminauhakiinnitys, osassa nauhat tulee solmia pään taakse. Huomioithan tilatessasi kumpi kiinnitystapa maskilla on. Kumilenkki on helpompi, nauhoilla suojuksen saa sidottua tiiviimmin.

2)Hengityssuojaimet suojaavat sekä käyttäjää että ympäristöä.

 Ne  voidaan karkeasti jaotella eri luokkiin suodatustehokkuutensa perusteella. Euroopassa on käytössä termit FFP, Kiinassa KN, Yhdysvalloissa N. 

a)FFP1 suodatustehokkuus >80%

b)FFP2=KN95=N95 suodatustehokkuus >94%

c)FFP3=KN99=N99 suodatustehokkuus >99%

Eliksiiri.net-kaupassa on myynnissä CE-sertitioituja FFP2- ja FFP3-tyypin hengityssuojaimia. Tämän lisäksi valikoimassa on KN95-maskeja, joiden suodatustehokkuus vastaa tasoa FFP2. Ne läpäisevät Suomessa VTT:llä tehdyn testin mukaan vain 1.7% partikkeleista. (Testi on kokonaisuudessaan luettavissa Blogi-sivustolta). Lukema alittaa kirkkaasti luokan FFP2-kriteerit, KN95-maskihan vastaa tehokkuudeltaan FFP2-tasoa. Arvo vastaa lähes korkeinta FFP3-arvoa jossa raja-arvo on 1%. Täydellisen testituloksen löydät linkistä tuotteen kohdalta. Uskon että eliksiiri.net-kaupassa oleva KN95-maski on hinta-laatusuhteeltaan yksi markkinoiden parhaista.

Hengitussuojia on olemassa kahta rakennetta:

  1. Venttiilillä varustettu. Maskin rakenne helpottaa ulospäin menevän ilman poistumista ja pienentää myös kosteutta. Hengitysvastus on hieman pienempi, jonka takia suojain on mukavampi käyttää. Suojain suojaa käyttäjää, mutta koska uloshengitysilma ei suodatu, niin käyttäjän mahdollinen infektio voi levitä ympäristöön. Käyttäjän kannalta saman tason venttiilillä varustettu ja ilman venttiiliä oleva maski ovat yhdenvertaisia. Venttiilirakenne tekee maskin valmistamisesta monimutkaisempaa, jonka takia tuote on kalliimpi.
  2. Ilman venttiiliä. Sekä sisään- että ulospäin virtaava ilma suodattuu. Tämän takia sekä käyttäjä että ympäristö ovat suojatut. Ilman venttiiliä oleva suojus on yhtä tehokas kuin venttiilillä oleva, mutta hengitysvastus on hieman korkeampi. Yksinkertaisemman rakenteen vuoksi hinta on hieman edullisempi kuin vastaava venttiilillä varustettu tuote.

Hengityssuojaimien ja kirurgisten suu-ja nenäsuojusten oikea käyttö on tärkeää.

Kädet on pestävä huolellisesti saippualla ennen maskin laittamista. Voi käyttää lisänä käsidesiä, tai pelkästään sitä, jos vesipesu ei ole mahdollinen. Tartu kuminauhoihin ja laita ne korvan taakse (nauhamalleissa sido nauhat pään taakse). Asettele maski kasvoillesi  tiiviisti ja paine nenän kohdan vahvike kasvojen muotoon. Maskin ulkopintaa ei tule käsitellä sen käyttämisen aikana. Maskit ovat kertakäyttöisiä, suositeltava käyttöaika on neljän tunnin luokkaa.

Poistaesasi maskia pese kädet, tartu kuminauhoihin (tai naruihin) ja poista maski niin ettet koske maskin ulkopintaan. Heitä roskiin ja pese kätesi.

700
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *